8 پیغام یمن به ابوظبی و ریاض با حمله به میدان نفتی الشیبه
به گزارش کشتی کروز، حمله 10 پهپاد یمن به میدان نفتی الشیبه و پالایشگاه وابسته به شرکت آرامکو عربستان سعودی، تحولی مهم در جنگ یمن و حادثه ای بی سابقه از زمان شروع جنگ ائتلاف سعودی-اماراتی علیه این کشور است.
به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، ارتش یمن روز شنبه (دیروز) از بزرگ ترین حمله پهپادی به اهدافی سعودی در عمق 1200 کیلومتری خاک عربستان اطلاع داد و گفت که پایگاه نفتی الشیبه در جنوب شرق عربستان را هدف قرار داده است.
این عملیات یمنی ها که با استفاده از 10 فروند پهپاد صورت گرفت از بزرگترین حملات پهپادی تاریخ یمن به بزرگترین منبع ذخایر استراتژیک نفتی عربستان سعودی محسوب می گردد که با توجه به وسعت، حجم و برد این حملات، تحول شگرفی در طول جنگ یمن به شمار می آید.
میدان نفتی مذکور و منطقه خاکی شرق آن به طول 40 کیلومتر که در جنوب ساحل خور العدید قطر واقع شده است، محل مناقشه دو متحد حاشیه خلیج فارس یعنی امارات و عربستان است و امارات در سال 2007 رسما نقشه مرزهای خود را تغییر داد تا مالکیت این میدان را که فراوری روزانه آن نیم میلیون بشکه در روز است، شامل گردد، گرچه فراوری این میدان به یک میلیون و 200 هزار بشکه در روز نیز می رسد و ذخایر آن بالغ بر یک میلیارد بشکه است اما امارات با توجه به این اصل که اگر نتوانستی [دشمنانت] را شکست دهی به آن ها ملحق شو، ترجیح داد که به طور موقت این مناقشه را کنار بگذارد.
موقعیت حوزه نفتی الشیبه
روزنامه الکترونیکی رأی الیوم با اعلام مطلب بالا در سرمقاله خود به بیان هشت پیغام حمله انصارالله یمن به میدان نفتی الشیبه، برای ریاض و ابوظبی پرداخت که عبارت است از:
اول: این حمله نیز همانند آخرین حمله ای که در ماه می گذشته رخ داد و خط لوله نفت شرق به غرب عربستان را با استفاده از هفت پهپاد هدف قرار داد، بیانگر استراتژی نظامی یمن برای حمله به منافع نفتی عربستان به عنوان ستون فقرات اقتصاد این کشور در چارچوب طرح فرسایشی عربستان در بلند مدت است.
دوم: سوالی که کارشناسان نظامی و امنیتی مطرح می نمایند این است که چگونه این تعداد از پهپادهای یمن توانست خود را به این میدان استراتژیک رسانده و آن را به آتش بکشد و فراوری آن را [برای ساعاتی] متوقف کند بدون آنکه رهگیری شده و جلوی این پهپادها گرفته گردد و حال آنکه عربستان سعودی صدها میلیارد دلار برای خرید رادارهای پیشرفته و سامانه های دفاع موشکی پاتریوت هزینه نموده است.
سوم: هدف قرار دادن این میدان نفتی که محل مناقشه امارات و عربستان است، با هدف ارسال پیغام دوگانه به دو متحد اصلی در حمله به یمن اجرا شده است؛ نخست کوشش برای نابودی باقی مانده این اتحاد ضعیف و متزلزل و دوم کوشش برای ایجاد شکاف در روابط بین این دو متحد و جانبداری از طرف اماراتی و شاید اعطای پاداش به آن به دلیل خروج نیروهایش از یمن است.
چهارم: پیغام مهم یمن این است که پهپادهایی که توانسته به میدان الشیبه برسد، قادرست میادین دیگر همچون میدان نفتی بزرگ الغوار عربستان که روزانه حدود پنج میلیون بشکه نفت (نیمی از فراوریات مجموعه های نفتی عربستان) فراوری می نماید، هدف قرار دهد.
پنجم: هشدار آشکار به امارات مبنی بر اینکه دو شهر ابوظبی و دبی و فرودگاه های آن به راحتی قابل دسترسی است و اگر امارات از تصمیم خود برای خروج نیروهایش از یمن منصرف گردد و هواپیماهای آن در بمباران شهرهای یمن مشارکت داشته باشند، این دو شهر مهم امارات را هدف قرار خواهد داد.
ششم: جالب توجه اینکه بیشتر حملات جنبش انصارالله به عمق خاک عربستان سعودی خواه به شهرهای جنوبی در جازان، نجران و عسیر یا فرودگاه ها، تلفات انسانی در میان غیرنظامیان نداشته است بر خلاف حملات ائتلاف اماراتی-سعودی که بیمارستان ها، مدارس، بازارها، مجالس عزا و مراسم های عروسی را هدف قرار می دهند.
هفتم: جنگ یمن در چهار سال اول به نوعی جنگ یک طرفه از سمت عربستان و امارات علیه یمن بود اما اکنون به جنگ دو طرفه تبدیل شده است و به نظر می رسد با توجه به حمله اخیر به الشیبه و پالایشگاه آن و دقت هدفگیری، در روزها و ماه های آینده حملات تلافی جویانه یمن شدت بیشتری خواهد داشت.
هشتم: نمی توان این تحولات را جدای از تنش کنونی بین ایران و آمریکا در تنگه هرمز دانست گرچه انصارالله اصرار دارد که این حوادث مطلقا ارتباطی به این قضیه ندارد اما انصارالله رکن اصلی محور مقاومت به رهبری ایران است که سوریه، عراق، حزب الله لبنان و جنبش های حماس و جهاد اسلامی را دربرمی گیرد. صرف نظر از اینکه این حمله به تنش در تنگه هرمز ارتباط دارد یا نه، اهرم فشاری بر عربستان و آمریکا به نفع ایران و متحدان آن و مطالبات مربوط به سرانجام جنگ یمن خواهد بود.
رأی الیوم همچنین نوشت که تحولات جنگ یمن اعم از نظامی و سیاسی از جمله خروج نیروهای امارات از یمن و موفقیت نیروهای شورای انتقالی جنوبی برای سیطره بر کاخ المعاشیق و اکثریت مراکز نظامی نشان می دهد که گزینه های عربستان سعودی و سرانجام یافتن جنگ به نفع این کشور محدود و حتی نابود شده است و لذا این امر تصمیم [سعودی ها] برای عقب نشینی سریع به منظور کاهش میزان تلفات و گفت وگو با انصارالله را می طلبد همانند آمریکا که به گفت وگو با طالبان برای رسیدن به توافقی جهت حفظ آبروی خود روی آورده است.
این روزنامه در سرانجام اعزام هیأت سعودی به تهران طی روزهای آینده همانند سفر هیأت امنیتی امارات به ایران را بعید ندانست.
ص
منبع: خبرگزاری فارس