چشم مان ا ز اروپا آب نمی خور د

به گزارش کشتی کروز، سخنگوی وزارت امورخارجه در گفت وگویی گام چهارم کاهش تعهدات ایران را آنالیز کرد.

چشم مان ا ز اروپا آب نمی خور د

برای سفر به تور اروپا با بهترین کارشناسان مشورت کرده و بهترین برنامه سفر را انتخاب کنید.

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، پس از خاتمه یافتن مجمع عمومی سالانه سازمان ملل متحد، سیر بی عملی اروپایی ها در اجرای تعهدات برجامی خود تشدید شد و حتی همان گام های نصفه و نیمه قبلی، نظیر اقدامات مکرون، رییس جمهوری فرانسه، طی اردیبهشت تا اوایل شهریور را کنار نهادند. همین موضوع هم باعث شده جمهوری اسلامی ایران برای برداشتن گام چهارم کاهش تعهدات برجامی، مُصرتر از قبل گردد. نزدیک دو هفته دیگر، ایران قدم بعدی اش را برخواهد داشت. عبور میزان فراوری اورانیوم از مرز 300 کیلوگرم (درحد 3.67درصد)، برطرف محدودیت غنی سازی اورانیوم (بیش از 3.67درصد) و برطرف محدودیت ها از روند تحقیق و توسعه سانتریفیوژها، محتوای سه گامی بود که کشورمان با تناوب های 60روزه از اردیبهشت سال جاری تاکنون برداشت. در گفت وگو با آقای سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان، به گام چهارم اشاره ای کردیم. او در پاسخ گفت: در مدت باقی مانده تا آغاز گام چهارم هم چندان چشم مان آب نمی خورد که اروپایی ها بتوانند کاری انجام دهند؛ مگر اینکه معجزه ای رخ بدهد. درادامه، مشروح این گفت وگو را از نظر خواهید گذراند.

به عنوان آگاه گفت وگو، اخیرا اخباری مبنی بر ورود هیئتی از متخصصان انگلیسی به تهران با هدف مدرن سازی رآکتور اراک منتشر شد. چنین اقدامات انگلیسی ها را می توانیم حرکتی در جهت کوشش برای قانع کردن و باقی نگه داشتن ایران در برجام تفسیر کنیم؟

اقداماتی از این دست جزء وظایف و تعهدات آن ها محسوب می گردد که در برجام نیز مندرج است. البته درمجموع، رآکتور اراک را آمریکایی ها تحریم ننموده اند؛ اما مدام کوشش می نمایند در کار انگلیس و بقیه کشورها برای بازسازی مانع تراشی نمایند. آمریکا خود را از بازسازی و نوسازی رآکتور اراک کنار کشید؛ اما بقیه مانند انگلیس دارند با چنین ژست هایی خود را متعهد به برجام نشان می دهند.

فقط انگلیس تهدید شده است؟

هم انگلیس، هم روسیه و هم چین. همین که انگلیس آمده و انجام تعهدات خود را آغاز نموده، به فال نیک می گیریم؛ اما درمجموع، اقدام چندان بزرگی نبوده است، بلکه به نوعی انجام تعهدش در برجام بوده است. طبق برجام، بازسازی و نوسازی رآکتورها باید با یاری کشورهای عضو برجام انجام گردد.

شخص امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه، برای میانجیگری میان ایران و آمریکا اقدامات زیادی انجام داد و پیشنهادهایی در این باره ارائه کرد. چند وقتی است خبری از فرانسه بیرون نمی آید. آیا آن ها در پشت پرده، مشغول ارسال پیغام هایی به ایران هستند؟

نه، آخرین تحولات مربوط به همان مذاکرات در نیویورک بود که در آنجا، عملی شدن تمامی طرح ها و پیشنهادها، ازجمله لغو تحریم ها، به دیدار رؤسای جمهور دو کشور ایران و آمریکا منوط شد. افزون براین، خاطرنشان کردیم ترامپ اول باید اعلام کند تحریم ها را برمی دارد تا زمینه برای نشست آن هم در قالب نشست گروهی و نه تکی فراهم گردد که این موضوع رد شد.

درباره آخرین تحولات روابط ایران و اروپا و حتی ایران و آمریکا شرح دهید.

در مناسبات ایران و آمریکا، شاهد تحول عمده ای نیستیم. آخرین تحولات همان تقلاهایی بود که اروپایی ها، به ویژه رییس جمهوری فرانسه، در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل انجام داد. البته آن ها تعهدات خود را به مناسبات ایران و آمریکا گره زدند که طبیعی بود شدنی نیست. پس از آن، اتفاق خاصی رخ نداده است. با اینکه داریم به خاتمه مهلت دوماهه سوم از کاهش تعهدات برجامی خود نزدیک می شویم، اروپایی ها هنوز اقدام ویژه ای مشخصا در حوزه فروش نفت، ارتباطات بانکی، حمل و نقل و بیمه انجام نداده اند که ما را به برنداشتن گام چهارم متقاعد کند. در مدت باقی مانده تا آغاز گام چهارم نیز چندان چشم مان آب نمی خورد اروپایی ها بتوانند کاری انجام بدهند؛ مگر اینکه معجزه ای رخ دهد (با خنده). البته اولویت ما فروش نفت و کسب و بازگشت عائدات آن به کشور است. اروپا برای انتفاع ایران در حوزه فروش نفت، طرح هایی مانند پیش خرید یا خرید اعتباری را ارائه داد که با مخالفت آمریکا روبرو شد. بر همین اساس، اروپایی ها ترسیدند و پاپس کشیدند؛ در حالی که جزء تعهدات اولیه شان در برجام بود.

قصه خط اعتباری 15میلیارددلاری ای که فرانسوی ها مطرح کردند، به کجا رسید؟

فرانسوی ها هنوز روی آن خط اعتباری اصرار دارند؛ اما نمی توانند آن را عملی نمایند.

دقیقا همان طرح را یا به شکل و روشی دیگر؟

نه همان طرح. البته بحث ژاپن هم جدیدا مطرح شده که آن هم اعلام نموده می تواند اضافه گردد و هم افزایی کند.

همین وام 18میلیارددلاری که روز یکشنبه رسانه ای شد؟

بله، دو طرف، یعنی ژاپن و فرانسه، ارقام مدنظر خود را روی هم گذاشته اند. البته رقمی که گفتنید، تأیید نمی کنم. ژاپن هم طرحی مشابه فرانسه (خط اعتباری 15میلیارد دلاری) البته در اشلی کوچک تر مطرح نموده تا به نوعی بتواند مشارکت کند.

از اینستکس خبر جدیدی شده است؟

اینستکس ایجاد و حتی شرکت متناظر ایرانی برای آن در نظر گرفته شده است. اینستکس در واقع قالبی است که طرح های دیگر باید در آن قرار بگیرد.

منظورتان از طرح های دیگر، مثلا همین خط اعتباری که فرانسه آن را پیشنهاد داد؟

بله، درمجموع ظرف اینستکس آماده است؛ اما مظروفش آماده نیست.

تبادلات در اینستکس در حال اجرا است؟

آن اوایل برای آغاز کار اینستکس تبادل کوتاهی شد؛ اما بعد از آن، دیگر چیز دندان گیری اتفاق نیفتاد.

در حاشیه نشست کمیسیون مشترک برجام در سازمان ملل، برخی کشورهای اروپایی عضو برجام از احتمال خروج از این معاهده درصورت تداوم گام های ایران سخن گفتند. اخیرا نیز لودریان، وزیر امورخارجه فرانسه، خاطرنشان کرد ایران و آمریکا یک ماه فرصت دارند برای کاهش تنش ها مذاکره نمایند. این گفته یعنی به نوعی لودریان هم به طورغیرمستقیم بر احتمال خروج از برجام صحه گذاشته است. آیا با توجه به اینکه گام چهارم ایران به زودی برداشته خواهد شد، احتمال خروج اروپا از برجام وجود دارد؟

البته آن نشستی که اشاره کردید، در قالب کمیسیون مشترک نبود؛ چون همه اعضا در مجمع عمومی سازمان ملل حضور داشتند و جلسه فوق العاده ای در حاشیه آن برگزار گردید. علاوه براین، بارها به طورعلنی به اروپایی ها اعلام نموده ایم آنچه در قالب کاهش تعهدات برجامی مشغول انجامش هستیم، حق ماست و در برجام به صراحت در نظر گرفته شده است. قبل از اینکه گام های کاهشی را برداریم، اعلام نموده بودیم به دلیل نقض برجام از سوی آمریکا و حتی اروپا، می خواهیم از این حق استفاده کنیم. بعد از چندین نامه نگاری و هشدار به موگرینی و بقیه، از این حق استفاده کردیم. آن حقی که برجام برای طرف مقابل ما قائل شده، برای زمانی است که برجام حالت عادی داشته باشد و هر دو طرف در حال اجرایش باشند؛ اما به یکباره ایران آن را نقض کند. در این صورت، آن ها می توانند از مکانیسم های در نظر گرفته شده در برجام علیه ما استفاده نمایند. این در حالی است که عمل ما جبران نقض تعهدات آن هاست و اعضای برجام برای اقدام جبرانی ما نمی توانند اقدام جبرانی انجام دهند. بنابراین، خروج اروپا از برجام به لحاظ حقوقی و قانونی بی پایه است؛ مگر اینکه بخواهند مانند ترامپ کار خلافی مرتکب شوند. ازاین رو، گفته دکترظریف مبنی بر اینکه اروپایی ها نمی توانند از برجام خارج شوند، با توجه به ابعاد حقوقی قضیه بوده است.

اخیرا عمران خان، نخست وزیر جمهوری اسلامی پاکستان، به ایران سفر کرد. یکی از اهداف اصلی سفر او، انتقال پیغام مقام های عربستان به ایران و به نوعی ایفای نقش میانجیگری میان تهران و ریاض عنوان شد. آیا عمران خان پیغامی از آمریکا هم به ایران منتقل کرد؟

خیر، با اینکه ترامپ از سفر آقای عمران خان به ایران استقبال کرد، نخست وزیر پاکستان حامل پیغام آمریکا به ایران نبود. مهم ترین محور سفر او، انتقال پیغام از ریاض و تدارک زمینه ها برای آغاز مذاکرات میان ایران و عربستان بود.

مشخصا ایران و عربستان چه نقاط مشترکی برای آغاز همکاری ها دارند؟

ما با عربستان اختلافات و اشتراکاتی داریم. اشتراکات ما طبیعی است. ما در طول تاریخ، در یک منطقه بوده و دین و سرنوشت مشترک داشته ایم. همچنین در بحث انرژی، منافع و دشمنان مشترکی هم داریم. درباره همه این ها می توانیم صحبت کنیم و درجهت هم افزایی به کار بگیریم. در برخی موارد، عربستان احساس می نماید با ایران اختلافاتی دارد و ایران این اختلافات را بیشتر سوءتفاهم می بیند. متأسفانه مقام های عربستان براساس سوءتفاهم ها، دچار توهم هستند و براساس همان توهمات، اقداماتی علیه جمهوری اسلامی انجام می دهند. این اقدامات به هیچ وجه نمی تواند سازنده باشد. ما بارها به آن ها اعلام نموده ایم اگر حضور ایران در منطقه از نگاه شما مبهم است، حاضر به شرح هستیم. ما به آن ها اعلام می کنیم حضور و نفوذ ما در منطقه کاملا طبیعی است.

منبع : صبح نو

بازگشت به صفحه رسانه ها

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 23 آبان 1398 بروزرسانی: 11 مهر 1399 گردآورنده: cruisero.ir شناسه مطلب: 626

به "چشم مان ا ز اروپا آب نمی خور د" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چشم مان ا ز اروپا آب نمی خور د"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید