14 علت نرم و شل شدن خیارشور
به گزارش کشتی کروز، اگر خیارشورهای شما هم نرم می شوند احتمالا نکاتی مثل نسبت آب و نمک یا استفاده از آب جوشیده ولرم برای درست کردن خیارشور را رعایت نمی کنید. هر چند ، اصلا کار سختی نیست ولی اگر را جدی نگیرید، زحمت تان به باد می رود. یکی از مهم ترین مشکلاتی که بعد از تهیه خیار شور در خانه اتفاق می افتد، نرم شدن خیار شور است. دلایل مختلفی وجود دارد که باعث شل شدن خیارشور می گردد. در این مقاله از در به آنالیز دلیل های نرم و شل شدن شدن خیارشور و راه های جلوگیری از آن می پردازیم.
دلیل نرم و شل شدن خیارشور خانگی چیست؟
هر چند بسیاری افراد خرید خیارشورهای کارخانه ای را به خیارشور خانگی ترجیح می دهند اما با تهیه خیارشور در خانه، هم از سلامت خیارشور مطمئن خواهید بود و هم برایتان به صرفه تر تمام می گردد.
برای اینکه خیارشور بعد از آماده شدن، نرم نگردد، باید به نکات زیر دقت کنید. دلیل نرم شدن خیار شور، به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
در صورت تمایل می توانید انواع را از فروشگاه های زنجیره ای به روش های خرید و اینترنتی بخرید.
1- خیار و مواد اولیه با کیفیت بهره ببرید
برای اینکه یک خیارشور ترد درجه یک و بدون نرم شدن داشته باشید، باید با خیارهایی خیارشور درست کنید که اندازه آنها، ترجیحا ریز باشد. هر چه خیارها درشت تر باشند، احتمال اینکه کیفیت خیارشور پایین تر بیاید یا احتمال پوک شدن خیارشور، بیشتر می گردد. خیار ها باید تازه باشند و اثری از خرابی یا لهیدگی در آنها وجود نداشته باشد.
علاوه بر این، سبزیجات، سیر و فلفلی را که در طرز تهیه خیارشور استفاده می کنید، باید کاملا تازه، تمیز و خشک باشند. این مواد را هم باید آنالیز کنید تا آثار خرابی یا کرم خوردگی در آنها وجود نداشته باشد.
2- شکوفه های خیار را جدا کنید
شکوفه هایی که در انتهای خیارها هستند، آنزیمی را ترشح می نمایند که موجب نرم شدن خیارشور می شوند. در زمان شستن و خشک کردن خیارها، این شکوفه های زرد را حتما جدا کنید.
3- برای درست کردن خیارشور از آب جوشیده بهره ببرید
آبی که خیارشور را در آن درست می کنید، باید کاملا جوشیده و از دما افتاده باشد. آب معمولی یا آب لوله، اصلا برای درست کردن خیارشور درجه یک بازاری مناسب نیست چون مستعد رشد باکتری ها و نرم و له شدن خیارشور است. برای تهیه خیارشور بدون آب جوشیده، حتما از آب معدنی بهره ببرید تا املاح آن گرفته شده باشد. در این صورت هم بهتر است آب را کمی حرارت دهید تا دمای آن ولرم باشد.
4- نمک را در آب حل کنید
یک دلیل نرم شدن خیارشور، حل نشدن دانه های نمک در آب است. در این صورت، غلظت آب نمک، کاهش پیدا می نماید. در زمانی که آب را روی حرارت می جوشانید، نمک را هم به اضافه کنید تا دمای بالای آب، به حل شدن دانه های نمک یاری کند. ریختن نمک در بطری خیارشور به صورت جداگانه، یک اشتباه بزرگ در تهیه خیار شور خانگی است.
5- نمک دانه درشت بهتر است
نمک های ید دار معمولی، برای درست کردن خیارشور، مناسب نیستند و بهتر است از سنگ نمک، نمک دریا یا نمک دانه درشت بهره ببرید که شوری بیشتری دارند.
6- نسبت آب و نمک را رعایت کنید
رعایت نکردن نسبت آب و نمک در تهیه خیارشور، مهم ترین دلیل نرم شدن خیارشور است. اگر اندازه نمک، کم باشد، خیارشور نرم و آبکی می گردد و اگر غلظت آن زیاد باشد، خیارشورتان زیادی شور می گردد.
برای تهیه خیارشور مثل خیارشورهای درجه یک بازاری و کارخانه ای، به ازای 12 لیوان فرانسوی دسته دار آب، 7 قاشق غذاخوری نمک اضافه کنید. این یعنی به ازای هر 1 لیتر آب، 2 قاشق غذاخوری نمک یا به ازای هر 15 لیوان دسته دار فرانسوی آب، 1 لیوان فرانسوی دسته دار، نمک در نظر بگیرید.
7- دمای آب نمک ولرم باشد
یک نکته مهم برای درست کردن خیار شور خانگی این است که وقتی آب نمک را جوشاندید، باید اجازه دهید آب نمک از دما بیفتد و زمانی که آب نمک را به خیار های داخل بطری یا دبه اضافه می کنید، حتما باید در حالت ولرم باشند. یعنی وقتی انگشت خود را در محلول فرو می برید، انگشتت نسوزد ولی احساس گرما داشته باشید.
آب نباید خیلی سرد یا خیلی داغ باشد. داغ بودن آب نمک، باعث نرم شدن خیارشور می گردد و خیارشور شل و وارفته خواهد شد.
8- خیارها را زیاد نجوشانید
هر چند توصیه می گردد که برای طرز تهیه خیار شور فوری و سریع، خیارها را با آب نمک یا محلول سرکه برای چند دقیقه بجوشانید یا آنها را به صورت حلقه حلقه درآورید و در آب نمک یا محلول سرکه در حال جوشیدن بریزید، ولی اگر مدت زمان جوشیدن خیارها زیاد باشد، خیارها می پزند و نرم می شوند. مخصوصا اگر آنها را به صورت خرد شده یا حلقه حلقه شده، بجوشانید.
9- آب نمک باید روی خیارها را بپوشاند
اگر در زمان تهیه خیارشور، اندازه محلول آب نمک کم باشد و خیارها کاملا در آب نمک فرو نرفته باشند، احتمال نرم شدن خیارشور وجود دارد. برای این کار، باید اندازه آب نمک را در حدی در نظر بگیرید که به اندازه 1 بند انگشت روی خیارها باشد و کاملا خیارها در محلول، فرو رفته باشند.
10- برای یک خیارشور ترد از نخود یا زاج یاری بگیرید
استفاده از نخود خام یا یک تکه زاج (سنگ نمک) در بطری یا دبه خیارشور، می تواند به ترد شدن خیارشور یاری کند و از نرم و آبکی شدن خیارشور جلوگیری کند. دلیل انداختن حبوباتی مثل نخود در خیارشور این است که نخود در مجاورت آب نمک، گازی ایجاد می نماید که باعث ترد شدن خیار شور می گردد.
برای یک دبه بزرگ خیارشور به اندازه 1 مشت نخود خام در بطری بریزید. برای یک بطری معمولی، به اندازه 5 تا 7 عدد نخود کافی است.
11- سرکه را حذف یا اندازه آن را کم کنید
به کار بردن سرکه زیاد در خیارشور، یک دلیل نرم شدن خیارشور است. توصیه می گردد برای یک دبه بزرگ خیار شور، فقط در حد نصف یا 1 لیوان فرانسوی سرکه در نظر بگیرید یا کلا سرکه را حذف کنید و فقط آب نمک به کار ببرید.
12- ظرف مناسب برای درست کردن خیارشور انتخاب کنید
اگر چه وقتی خیارشور را در حجم بالا درست می کنید، ممکن از دبه های پلاستیکی بهره ببرید، ولی بطری های نوشابه خانواده و بطری های نوشابه، گزینه های بهتری هستند. در زمان ریختن خیارشور باید به این نکته توجه کنید که به هیچ وجه نباید ظرفی که استفاده می کنید، خیس، چرب، مرطوب یا کثیف باشد.
علاوه بر این، باید درب بطری، دبه یا شیشه خیارشور باید کاملا کیپ شده باشد و هیچ منفذی نداشته باشد تا هوا به آن نفوذ نکند و باعث نرم و لزج شدن یا کپک زدن خیارشور نگردد.
13- دمای محیط باید خنک باشد
بعد از اینکه خیارشور را درست کردید و درب آن را محکم بستید، باید تا زمان رسیدن خیارشور، بطری یا دبه خیارشور را در مکانی قرار دهید که خیلی گرم یا در مجاورت نور خورشید، نباشد. اگر دمای محیطی که خیارشور را در آن می گذارید، بالا باشد، شبیه این است که خیارها در حال پختن هستند و در نتیجه نرم می شوند. ضمناً هوای گرم باعث رشد باکتری های موجود در خیارشور شده که موجب لزج و نرم شدن خیارشور می گردد.
14- خیارشور را در یخچال نگهداری کنید
برای نگهداری خیارشور بعد از باز کردن درب بطری آن، حتما بطری را به یخچال منتقل کنید تا خیارشور نرم و لزج نگردد. تا زمان تمام شدن خیارشور، نباید خیارشورها بیرون از یخچال بمانند چون خیارشورهای خانگی، ماده نگهدارنده ندارند و اگر برای مدت زیادی در دمای بالای محیط بمانند، به سرعت فاسد و نرم می شوند.
سوالات متداول درباره دلایل نرم شدن خیارشور
چرا خیار شور نرم میشه؟
دلیل نرم شدن و خراب شدن خیارشور، کم بودن نمک، استفاده زیاد از سرکه، داغ بودن آب نمک، جوشاندن زیاد خیارها با آب نمک، کم بودن آب نمک روی خیارها و دیگر مواردی است که در بالا به آنها اشاره کردیم.
با خیارشور نرم شده چه کنیم؟
اگر خیارشور نرم شده ولی فاسد نشده و تغییر طعم نداده است می توانید از آن به صورت رنده شده در ماست، یا بهره ببرید.
منبع: افق کوروش