نقشه راه روس ها برای احیا برجام

به گزارش کشتی کروز، تهران (پانا) - کارشناسان مرکز مطالعات امنیت و انرژی روسیه (CENESS) نقشه راهی برای احیای کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تهیه نموده اند. بر مبنای این طرح، ایالات متحده و ایران برای احیای توافق باید اقدامات مختلفی را انجام دهند. پیش از این، مسکو اصرار داشت که واشنگتن باید اولین قدم را بردارد.

نقشه راه روس ها برای احیا برجام

به گزارش انتخاب؛ در ادامه این مطلب آمده است: نمایندگی دائمی روسیه در سازمان های بین المللی در صفحه توئیتر خود این نقشه راه را به زبان انگلیسی منتشر کرد. طرحی شامل اقدامات اساسی ایالات متحده و ایران برای بازسازی برجام که توسط مرکز مطالعات انرژی و امنیت مسکو تهیه شده است.

از طرح مرکز مطالعات انرژی و امنیت (CENESS) چنین بر می آید که طرفین پیش از این اولین قدم ها را در جهت احیای مصاحبه برداشته اند. ایالات متحده و ایران هر دو قصد خود را برای بازگشت به اجرای برجام اعلام نموده اند. هر دو کشور رایزنی ها را با سایر کشور های طرف توافق شروع نموده اند. در همین زمان، ایالات متحده با یک جلسه غیررسمی با ترکیب کامل اعضای اصلی توافق، که توسط اروپایی ها پیشنهاد شد، موافقت کرد، در حالی که ایران از پذیرش آن خودداری کرد. واشنگتن و تهران هنوز در خصوص جزئیات و روش بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام توافق ننموده اند.

ایالات متحده اولین قدم کوچک در جهت بازگشت به توافق هسته ای را برداشته و درخواست ارسال شده توسط دولت ترامپ به سازمان ملل در خصوص لزوم بازگرداندن تحریم های شورای امنیت علیه ایران را پس گرفته است. با این حال، ایالات متحده هنوز برای برداشتن محدودیت های ناشی از تحریم ها ضروری است گام هایی را بردارد:

- لغو دستور اجرایی دونالد ترامپ مبنی بر خروج از برجام و دستورات اجرایی مربوط

- لغو تحریم های بانک مرکزی ایران، رهبر معظم انقلاب و دیگر نمایندگان رهبری ایران

- لغو تحریم پروژه های هسته ای در ایران که در برجام پیش بینی شده است

- لغو تحریم های یک جانبه اعمال شده پس از خروج ایالات متحده از برجام علیه اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و غیرایرانی

برای عادی سازی همکاری مالی با ایران، ایالات متحده باید اقدامات زیر را انجام دهد:

- یاری به آزادسازی وجوه ایرانی در بانک های کشور های ثالث؛ ترمیم تجارت بین المللی با ایران

- ایجاد یک کمپین اطلاعاتی برای افزایش اثر لغو تحریم ها

اقدامات زیر توسط ایالات متحده، فرایند مصاحبه در جهت احیای توافق هسته ای ایران را تسهیل می نماید:

- تشکیل یک تیم بین وزارتخانه ای در آمریکا در خصوص ایران (فرایند کار شروع شده است)

- برطرف محدودیت های مربوط به دیپلمات های ایرانی در نیویورک (فرایند کار شروع شده است)

- تسهیل شرایط ایران برای خرید تجهیزات لازم برای مبارزه با شیوع کرونا

ایران نیز به نوبه خود باید موارد زیر را انجام دهد:

- کاهش تعداد سانتریفیوژ های مورد استفاده برای غنی سازی اورانیوم (5060 IR-1).

- کاهش سطح غنی سازی اورانیوم (تا 3.67 درصد)

- کاهش ذخایر اورانیوم غنی شده (تا رسیدن به 300 کیلوگرم)

- توقف غنی سازی اورانیوم در فردو

- متوقف کردن کار تحقیق و توسعه سانتریفیوژ های مورد توافق در برجام

- کاهش ذخایر آب سنگین (تا رسیدن به 130 تن)

- متوقف کردن کار تحقیق و توسعه در زمینه فراوری اورانیوم فلزی

- بازگشت به اجرای موقت پروتکل الحاقی

- دادن امکان تأیید و نظارت مازاد به آژانس بین المللی انرژی هسته ای مطابق با مفاد برجام

در ماه فوریه، وزارت خارجه روسیه چشم انداز خود را در خصوص چگونگی احیای مجدد توافق، با اعضای فعلی برجام و همچنین با ایالات متحده به اشتراک گذاشت. این سند منتشر نشده است، اما بر اساس آن، گام اول باید توسط واشنگتن برداشته گردد.

سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه به خبرنگاران گفت: در خصوص اینکه چه کسی باید اولین قدم را بردارد، بدیهی است که به دلیل خروج ایالات متحده از برجام در زمان ریاست جمهوری ترامپ، انتظار داشته باشیم آن ها چنین اقدامی را انجام دهند و سپس بر اساس توازن منافع، فرایند بازگرداندن عملکرد برجام در مقیاس کامل می تواند راه اندازی گردد.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، اخیرا در کنفرانسی در مرکز سیاست های اروپا گفت که دولت جو بایدن هنوز هیچ اقدام جدیدی در خصوص برجام نسبت به دولت قبلی انجام نداده است. وی با تأکید بر اینکه تهران پیش از هر چیز انتظار دارد از لغو تحریم ها توسط واشنگتن اطمینان یابد، گفت ما آماده بازگشت فوری پس از بازگشت ایالات متحده به اجرای توافق هستیم.

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز در 10 مارس در جلسات کنگره به صراحت اعلام نمود که واشنگتن تحریم های تهران را تا زمانی که ایران به اجرای کامل برجام بازنگشته است، لغو نمی نماید.

در گزارش ماه دسامبر مرکز مطالعات انرژی و امنیت روسیه (CENESS) با عنوان احیای برجام: اصول و روینمودها؛ یک دیدگاه از روسیه گام هایی که بقیه اعضای برجام می توانند برای حمایت از کوشش های واشنگتن و تهران در صورت حرکت ایالات متحده و ایران به سمت اجرای کامل توافق بردارند، ذکر شده است:

- یاری به شکل گیری و ایجاد مصاحبه بین همه اعضای اصلی برجام

- انجام فعالیت های مشترک مالی موثر با ایران

- یاری به انطباق فنی برنامه هسته ای ایران با برجام

به گفته کارشناسان مرکز مطالعات انرژی و امنیت (CENESS)، روسیه در کنار کوشش های دیپلماتیک برای یاری به ایجاد مصاحبه، می تواند نقشی اساسی در اجرای آخرین نکته داشته باشد.

کارشناسان اظهار داشتند با توجه به حمایت سیاسی روسیه از اجرای کامل برجام، در اختیار داشتن فناوری لازم و تجربه تعامل با ایران، احتمال مشارکت مجدد صنعت هسته ای روسیه در پروژه های فنی مربوط به هماهنگ کردن برنامه هسته ای ایران با برجام، منطقی است. تجربه اجرای پروژه های پیچیده خارجی و فرامرزی در حوزه هسته ای شرکت دولتی روس اتم هنوز پابرجاست.

منبع: خبرگزاری پانا
انتشار: 20 فروردین 1400 بروزرسانی: 20 فروردین 1400 گردآورنده: cruisero.ir شناسه مطلب: 1730

به "نقشه راه روس ها برای احیا برجام" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نقشه راه روس ها برای احیا برجام"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید