طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با سبزی خشک با همه ترفندها
به گزارش کشتی کروز، قورمه سبزی، یکی از محبوب ترین خورش های ایرانی است که عطر و طعم بی نظیری دارد. اما گاهی اوقات، به خصوص در فصول سرد سال یا برای افرادی که در خارج از ایران زندگی می نمایند، دسترسی به سبزی قورمه سبزی سخت می گردد. نگران نباشید! سبزی خشک قورمه سبزی می تواند جایگزین مناسبی باشد و طعم اصیل این خورش را برای شما به ارمغان بیاورد. در ادامه، طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با سبزی خشک را به همراه تمام نکات و فوت وفن ها، برای شما توضیح خواهیم داد تا بتوانید این خورش خوشمزه را در منزل تهیه کنید.
مواد لازم برای تهیه خورشت قورمه سبزی با سبزی خشک
- سبزی خشک 50 گرم
- گوشت 300 گرم
- لوبیا قرمز 80 گرم
- پودر ریحان یک قاشق غذاخوری
- پودر شنبلیله نصف قاشق غذاخوری
- لیمو عمانی 2 عدد
- نمک، فلفل و ادویه به میزان لازم
طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با سبزی خشک
1. آماده سازی سبزی خشک
اولین مرحله از طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با سبزی خشک این است که سبزی خشک را در آب گرم خیس کنید تا نرم شود. سپس آب آن را گرفته و خوب بچلانید.
2. تفت دادن پیاز و گوشت و پخت آن
اکنون ابتدا پیاز را خرد نموده و در روغن تفت دهید تا طلایی رنگ شود سپس گوشت خورشتی را به پیاز اضافه نموده و تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند. در نهایت زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را به گوشت و پیاز اضافه نموده و تفت دهید تا عطر ادویه ها بلند شود بعد آب را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید گوشت به مدت نیم ساعت بپزد.
3. پخت اولیه لوبیا قرمز
هم زمان که گوشت می پزد، لوبیا قرمز را داخل یک قابلمه با میزانی آب بریزید و اجازه دهید به مدت 15 دقیقه بپزد. بعد آب آن را دور بریزید و به قابلمه گوشت اضافه کنید.
نکته: لوبیا قرمز را حداقل 3-4 ساعت قبل از پخت در آب بخیسانید تا نفخ آن گرفته شود. البته بهتر است لوبیا قرمز را از 24 ساعت قبل در آب بخیسانید.
4. اضافه کردن سبزی و لیمو عمانی
اکنون سبزی خشک را در یک ماهیتابه که میزانی روغن داخلش ریخته اید بریزید و تفت دهید. دقت کنید که سبزی خشک سریع می سوزد بنابراین مدام هم بزنید و وقتی که سرخ شد آن را به قابلمه مواد قورمه سبزی اضافه کنید. هم زمان لیمو عمانی ها را هم سوراخ نموده و به خورش اضافه کنید.
نکته: سبزی خشک را در روغن زیاد و با حرارت ملایم تفت دهید تا رنگ آن کاملا تغییر کند و بوی خام آن گرفته شود. تفت کامل سبزی، یکی از مهم ترین نکات برای خوش طعم شدن قورمه سبزی است. تفت دادن سبزی زمان بر است و باید با صبر و حوصله انجام شود.
5. پخت خورش
حرارت را ملایم نموده و اجازه دهید خورش به مدت 2 تا 3 ساعت با حرارت کم بپزد تا جا بیفتد. فقط برای خوشمزه تر شدن قورمه سبزی در نیم ساعت آخر پخت آن یک قاشق پودر ریحان و نصف قاشق پودر شنبلیله را اضافه کنید. در طول پخت، در قابلمه را نیمه باز بگذارید تا بخار آب اضافی خارج شود و خورشت جا بیفتد.
نکات تکمیلی برای تهیه خورشت قورمه سبزی
تهیه قورمه سبزی با سبزی خشک، هنری است که با رعایت چند نکته ساده، به نتیجه ای فوق العاده خواهید رسید. با رعایت این نکات، می توانید یک قورمه سبزی خوش طعم و اصیل را در منزل تهیه کنید که از طعم آن لذت ببرید. در ادامه، به آنالیز مهم ترین نکات و ترفندهای پخت قورمه سبزی با سبزی خشک می پردازیم.
سبزی مناسب قورمه سبزی و نکات مهم برای ترکیب و نسبت آن ها
ترکیب سبزی های خشک قورمه سبزی بسیار مهم است. برترین ترکیب، ترکیبی است که شامل گشنیز، جعفری، شنبلیله، تره و اسفناج باشد.
انتخاب نسبت دقیق سبزی ها برای قورمه سبزی تا حدودی به ذائقه شخصی و سنت های خانوادگی بستگی دارد، اما یک نسبت کلی که معمولا مورد استفاده قرار می گیرد به این شکل است:
- تره و جعفری: به نسبت مساوی
- گشنیز: کمی کمتر از تره و جعفری
- شنبلیله: میزان کمی
- اسفناج: میزان بسیار کم (تقریبا یک دهم میزان تره و جعفری)
یکی از نکات مهم دیگر در مورد استفاده از سبزی خشک برای تهیه قورمه سبزی مقدار خیساندن سبزی و آبگیری کامل آن است. قبل از اضافه کردن سبزی خشک به خورشت قورمه سبزی حتما آن را به مدت حداقل 30 دقیقه در آب گرم خیس کنید تا نرم شود و پس از خیساندن، سبزی را خوب آبکشی کنید تا آب اضافی آن گرفته شود. بعلاوه حواستان باشد سبزی خشک را هم درست مثل سبزی تازه قورمه سبزی ریز خرد کنید تا بهتر پخته شده و طعم آن به خوبی در خورش پخش شود.
نکته: بعضی افراد به جای اسفناج از شوید استفاده می نمایند. بعلاوه، در بعضی منطقه ها، از سبزی های دیگری مانند ریحان یا مرزه هم در ترکیب سبزی قورمه سبزی استفاده می شود.
انتخاب گوشت مناسب
برای تهیه قورمه سبزی علاوه بر سبزی، گوشت نقش مهمی را ایفا می نماید طوری که گوشت قورمه سبزی با گوشت قیمه تفاوت دارد. اما در کل برای تهیه قورمه سبزی بهتر است از گوشت گوسفند یا گوساله بهره ببرید و گوشت را به تکه های کوچک و یک میزان برش بزنید تا به طور یکنواخت بپزد.
البته اگر به هر دلیلی نمی خواهید از گوشت قرمز بهره ببرید، می توانید برای پخت قورمه سبزی از گوشت مرغ یا پنیر کبابی بهره ببرید. طرز تهیه قورمه سبزی با گوشت مرغ و طرز تهیه خورشت قورمه با پنیر کبابی را می توانید در کتاب کاله مطالعه کنید.
استفاده از لیمو عمانی
یکی از دلایل تلخی خورشت قیمه و البته قورمه سبزی استفاده نادرست از لیمو عمانی است. بنابراین ضروری است نکات مربوط به چگونگی استفاده از لیمو عمانی را در خورشت قورمه سبزی به دقت بدانید. یکی از نکات مهم برای استفاده درست از لیمو عمانی در خورشت این است که قبل از اضافه کردن لیمو عمانی به خورش، آن را با چنگال چند سوراخ کنید تا آب داخل آن خارج شود و طعم آن به خورش بدهد.
یا حتی هسته ها و پوست لیمو عمانی را کامل بگیرید و فقط گوشت داخل لیموعمانی را در خورشت قورمه سبزی بهره ببرید.
راز خورشت قورمه سبزی جا افتاده، پخت آهسته و طولانی مدت
اگر همواره در خاطرتان طعم و رنگ قورمه سبزی های مادربزرگ تان مانده است باید بدانید که راز قورمه سبزی جا افتاده و خوش رنگ و لعاب آن ها به زمان پخت قورمه سبزی برمی شود، چون یک قورمه سبزی خوشمزه باید با حرارت ملایم و به مدت طولانی پخته شود تا جا بیفتد و روغن بیندازد.
در ضمن در طول پخت، در قابلمه را نیمه باز بگذارید تا بخار آب اضافی خارج شود و خورش جا بیفتد.
استفاده از ادویه ها
درست است که راز خوشمزه بودن قورمه سبزی به پخت آن برمی شود و در این میان سبزی قورمه نقش اساسی را بازی می نماید اما درست مثل قیمه نباید از اهمیت استفاده از ادویه در قورمه سبزی هم غافل شوید.
یادتان باشد ادویه اصلی این غذا هم مثل هر غذای دیگر شامل زردچوبه، فلفل و نمک است اما قورمه سبزی هم ادویه مخصوص خود را دارد که معمولا شامل ادویه کاری و تخم گشنیز است که البته می توانید با ترکیب درست آن ها یک ترکیب ادویه مناسب قورمه سبزی داشته باشید.
اضافه کردن رب گوجه فرنگی (اختیاری)
قورمه سبزی معمولا بدون گوجه فرنگی پخته می شود چون این خورشت را به رنگ سبزش می شناسند و نیازی نیست مثل خورشت های قرمز دیگر که حاصل رب گوجه هستند به آن رب اضافه کنید. اما اگر اصرار دارید رنگ قورمه سبزی شما تیره تر باشد، می توانید در انتهای پخت، کمی رب گوجه فرنگی را در روغن تفت می دهند و بعد به خورشت اضافه می نمایند.
منبع: کتاب کاله