درمان خانگی یبوست بچه ها
به گزارش کشتی کروز، تحمل یبوست برای بچه ها سخت و دردناک است. بجز این ادامه دار شدن این فرایند باعث بروز عوارض ناخوشایند یبوست می گردد. در این مقاله به درمان خانگی یبوست بچه ها می پردازیم تا والدین گرامی بتوانند از حاد شدن این مشکل جلوگیری نمایند.
خبرنگاران| سرویس مادر و کودک - در طب سنتی بی راه نگفته اند که یبوست مادر بیماری های زیادی است. بچه های که دچار یبوست مزمن هستند، این جمله را به خوبی درک می نمایند. دل درد های مکرر و مشکل در اجابت مزاج، نفخ و امکان خونریزی به هنگام دفع (که اگر بطور مکرر تکرار گردد باعث کم خونی و تشدید همورویید و بواسیر می گردد.) افتادگی رکتوم و افزایش لحظه ای و ناگهانی فشار خون در مغز از جمله مشکلاتی هستند که بخاطر یبوست ایجاد می شوند. از طرفی بخاطر ماندن مدفوع در روده ها تمام آن سمومی که باید از بدن دفع می شدند حالا دوباره جذب می شوند و باعث بدرنگی پوست کودک، جوش های صورت و بدحالی می شوند. پس چطور می توان از یبوست بچه ها پیشگیرس کرد و تا قبل از حاد شدن آن بصورت خانگی قدمی در جهت بهبود آن برداشت؟
پیشگیری از یبوست کودک
اگر قرار باشد جمله پیشگیری بهتر از درمان است را برای مرض خاصی بیان نموده باشند آن مرض یبوست است! تا قبل از اینکه بخواهید با مشکل یبوست بچه ها و عوارض ناشی از آن دست و پنجه نرم کنید، نگاهی به رژیم غذایی او بیندازید. برای طبقه بندی کردن مواد غذایی مصرفی نمی گردد یک فرمول کلی گفت، ولی نکته ای که هست اینست که بیشتر مواد غذایی که در طب سنتی طبع خشک دارند (سرد و خشک مثل سنجد، گرم و خشک مثل ماش) باعث ایجاد یبوست می شوند.
مصرف مواد غذایی با مصلح آن
گام اول برای پیشگیری اینست که مصلح هر یک از این مواد غذایی را بشناسید با مصلحش مصرفشان کنید. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که این مساله در تمامی غذا های سنتی ما ایرانیان رعایت شده یعنی در خورشت ها و آش های سنتی ما هم طب سنتی رسوخ نموده و مواد استفاده شده در هر غذا باعث ایجاد اعتدال در بدن می گردد. متاسفانه رژیم غذایی این روز های ما از رژیم غذایی باستانی مان فاصله گرفته است. مثلا برنج بعنوان یکی از پرمصرف ترین اقلام در خانه یک خانواده ایرانی، در ایجاد یبوست نقش بسیار بسزایی دارد. (طبع برنج سرد و خشک است) و بسیاری از مادران بخاطر افزایش وزن کودک سعی می نمایند زیاد به او برنج بدهند. پس از قلم نیاندازید که هر مواد غذایی را با مصلحش مصرف کنید و این نکته را نه تنها برای کودک که در رژیم غذایی کل خانواده اعمال کنید.
حذف مواد غذایی یبوست آور و استفاده از ملین ها
در مرحله بعدی اگر دیدید یبوست کودک ادامه دارد کلا مصرف موادی که موجب یبوست می گردد را حذف کنید. مثلا فست فود ها، میوه هایی مانند موز، غلاتی مانند گندم و ذرت باعث یبوست کودک می شوند.
گام دوم برای پیشگیری و درمان خانگی یبوست بچه ها، مصرف مواد غذایی ملین است. همانطور که گفته شد بیشتر مواد غذایی با طبع خشک باعث ایجاد یبوست می شوند، بیشتر مواد غذایی با طبع تر هم ملین هستند. مثل هلو، انجیر، کیوی و خرما. سوپ جو هم بسیار ملین است. پزشکان اصولا برای بهبود یبوست مصرف فیبر ها و میوه ها را تجویز می نمایند. مشخصا مصرف میوه ها در بهبود حرکات روده ای موثر است، ولی چه بهتر که آن میوه طبع گرم و تر یا سرد و تر هم داشته باشد.
استفاده از رب ها
یک راه خوب برای پیشگیری از یبوست کودک استفاده از رب میوه های مختلف در غذای اوست. رب هایی مثل رب انار، رب آلو، رب زردآلو، رب آلوچه و رب آلبالو. درست کردن غذا ها با این رب های میوه ای نه تنها تنوع جالبی به رنگ و طعم غذای کودک می دهد بلکه در صورت مصرف مستمر از یبوست او تا حد زیادی پیشگیری می نماید. شما می توانید این رب ها را خودتان در خانه تهیه کنید و تا مدت زیادی هم در یخچال یا فریزر نگهداری کنید؛ برای وقتی که فصل آن میوه رفته است و برای تعدیل مزاج کودک به آن احتیاج دارید. راه دیگری که برای پیشگیری از یبوست وجود دارد، ولی نباید به استفاده از آن خیلی عادت کنید استفاده از سبوس برنج در غذا ها و سوپ های کودک است. سبوس برنج بجز ملین بودن خواص بی شماری دارد، ولی نباید بطور مکرر مصرف گردد، چون مصرف آن روده ها را تنبل می نماید.
ورزش و رژیم غذایی
بطور کل رژیم سرشار از فیبر جای نگرانی برایتان نمی گذارد، ولی تاثیر تحرک را هم نادیده نگیرید. متاسفانه زندگی آپارتمانی امروزی بچه ها را تا حد زیادی به تنبلی و تحرک نکردن عادت داده است. بجای دادن گوشی و کامپیوتر به کودک برای بازی، او را به تحرک بیشتر ترغیب کنید.
اقدام دیگری که برای پیشگیری می توانید بکنید گنجاندن پروبیوتیک ها در رژیم غذایی کودک است. آنهم با مصرف چند مواد ساده مانند پنیر و ماست پروبیوتیک، سیر، پیاز و دوغ کفیر پروبیوتیک ها بطور کل باعث تقویت سیستم ایمنی و باکتری های روده می شوند و عین اینکه درمان خانگی یبوست بچه ها به حساب می آیند، در درمان اسهال هم مفیدند.
از دیگر نسخه های خانگی که برای پیشگیری از یبوست کودک کاربرد دارد، می توان به مصرف مستمر روغن زیتون، عسل یا آلوئه ورا و نوشیدن مخلوط خاکشیر با آب گرم بصورت ناشتا اشاره نمود.
درمان خانگی یبوست بچه ها
حالا که می خواهیم از درمان خانگی یبوست بچه ها صحبت کنیم، ارزش پیشگیری کردن از آن را متوجه می شوید! وقتی کودک دچار یبوست شده یک توده مدفوع سخت در روده اش گیر نموده است. توده ای که هر چه بیشتر از ماندنش در روده می گذرد خشک تر می گردد، چون روده آب بیشتری از آن جذب می نماید. پس اول باید از فراوری مجدد توده های اینچنینی با مواردی که در پیشگیری از یبوست گفته شد جلوگیری کرد. اقدام بعدی اینست که روده کودک را به تکاپو در بیاورید. ماساژ دورانی شکم کودک و تحرک او باعث می گردد، روده اش تکانی به خودش بدهد، این توده به جلو حرکت کند و اجابت مزاج انجام گردد.
اما اگر هنگام دفع به کودک خیلی فشار می آید گزینه دیگری به جز تنقیه روغن در مقعد و یا استعمال شیاف های مخصوص این کار که در داروخانه ها موجود هستند نمی ماند. تنقیه روغن با یک سرنگ 10 سی سی بدون سر یا سرنگ حبابی مخصوص تنقیه صورت می گیرد. شما باید سرنگ را از مخلوط روغن زیتون و آب ولرم به نسبت مساوی پر نموده و عمل تنقیه را انجام دهید. سپس بعد از صبر کردن به مدت یک ربع کودک را تشویق به اجابت مزاج کنید. برای تمیز کردن کامل روده ها از ذرات ریز و سخت مدفوع که خودشان دوباره می توانند عامل ایجاد یبوست باشند، این کار می توانید چندین بار در روز انجام دهید. انجام دادن تنقیه به مدت چند روز پشت سر هم اشکالی ندارد. ولی اگر این شرایط استمرار پیدا کند، نشانه یک دلیل جدی برای یبوست است و حتما باید در زمینه مشکل کودک با پزشک مشورت کنید.
سخن آخر
بچه ها وقتی دچار یبوست می شوند بسیار اذیت می شوند. ممکن است در مدفوع شان رگه هایی از خون مشاهده کنید. ممکن است تب نمایند. همه علائم کودک را به دقت زیر نظر بگیرید تا اگر احساس خطر کردید به دکتر مراجعه کنید. اما تا جایی که می گردد با روش هایی که گفته شد از ابتلای او به یبوست جلوگیری کنید و در ٰرژیم غذایی اش فیبر کافی بگنجانید. فیبر باعث حرکت بهتر مواد در روده می گردد.
منبع: setare.com