آشنایی با نارنجستان قوام شیراز (باغ قوام الملک)
به گزارش کشتی کروز، قوام السلطنه در سال 1252 ه. به حکومت فارس منصوب شد و در محله بالاکفت اقدام به احداث بنایی تاریخی و سکونتی نمود که به شکل گیری مجموعه قوام منجر شد. این مجموعه که در بین عامه مردم به باغ قوام معروف است به واسطه نام بنای بیرونی خود امروز بیشتر با نام نارنجستان قوام خوانده می گردد.
جهت دریافت خدمات طراحی ساخت ویلا با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. گروه آبان با سالهای تجربه طراحی معماری و ساخت و مشارکت در پروژه های ساختمانی ویلا و باغ کوچک و بزرگ بهترین انتخاب جهت مشاوره و اجرا میباشد.
تاریخچه ساخت بنای نارنجستان قوام
خبرنگاران | سرویس گردشگری - نارنجستان قوام از جمله بناهای تاریخی دوران قاجاریه است که بین سال هایی (1305 - 1290 ه.ق) توسط علی محمد خان قوام الملک دوم و فرزندش محمدرضا خان قوام الملک بنا در شهر شیراز گشت. این باغ که محل حکومت قوام الملک بوده به دلیل درخت های نارنج فراوانی که در آن کاشته شده به نارنجستان معروف است. ساختمان شمالی که عمارت اصلی و مهم نارنجستان و محل پذیرایی از میهمانان حکومتی بوده، از نظر هنری بسیار حائز اهمیت بوده است.
موقعیت جغرافیایی نارنجستان قوام
هنر طراحی داخلی باغ نارنجستان
گچبری، آیینه کاری، نقاشی، کاشی کاری و آجر کاری و منبت کاری آن در نوع خود بی نظیر است. عمارت اصلی در قسمت جلو دارای درهای اُرُسی با شیشه های رنگی است. هلالی بین دو ایوان دو ستونی و شاه نشین هم شیشه های رنگی بسیار زیبائی دارد.
مطالب مرتبط: مسجد اتابک شیراز؛ عظیمترین مسجد ایران
این شیشه ها در دوره قاجاریه از اروپا به ایران آورده شده است. کلیه درهای عمارت از چوب گردو است خاتم کاری یا به سبک هندی منبت کاری شده و در آنجا صدف هایی بکار رفته که در آن موقع از خلیج فارس آورده اند. این درها بسیار نفیس و کار استادان عظیم این فن است.
نگاه کلی به باغ نارنجستان
کل این منزل حدوداً دارای 20 اتاق در طبقه اول و دوم می باشد که غیر از قسمت شرقی تمام اتاق ها به هم راه دارند و به آخرین اتاق قسمت غربی می رسند. زیرزمین کل بنا از قسمت جنوبی تا قسمت شمالی ادامه دارد. قسمت جنوبی زیرزمین به خاطر والی بودن آنها اسلحه خانه بوده است زیرا خودشان نیز دارای یک سرس سرباز بوده اند. در قسمت شمالی حبوبات، عرقیات و برنج نگهداری می نموده اند.
تقسیم بندی اتاق ها به نحوی است که گروه هایی از مهمان ها به طور مجزا می توانسته اند در آنجا اقامت نمایند و بطور کلی این مجموعه مشتمل بر دو دستگاه شامل پنج اتاق، چهار دستگاه با دو تا سه اتاق و دو دستگاه هر کدام با دو اتاق و شش اتاق انفرادی است.
در وسط حیاط آب نمایی است که دو طرف آن باغچه گل کاری شده قرار داشته و درختان نارنج و نخل و سرو دو سوی محور میانی را احاطه نموده است. در انتهای جهت، حوضی پر آب قرار گرفته است که نمای ایوان و عمارت در آن منعکس می گردد.
این بنا در دهه 40 از سوی ابراهیم قوام به دانشگاه شیراز واگذار شد و مدت ها دفتر مؤسسه آسیایی دانشگاه شیراز به سرپرستی پروفسور آرتور آبرهام پوپ، ایران شناس آمریکایی بود. پوپ نیز با به نمایش گذاردن اشیاء و عتیقه جاتی که در سفرهای پژوهشی خود از سراسر ایران گردآورده بود، آن را به موزه نارنجستان قوام تقدیم کرد. محل این بنا در انتهای خیابان لطفعلی خان زند قرار گرفته است و اردیبهشت ماه 1345 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حتما بخوانید: نگاهی به مراکز خرید شیراز
تصاویر زیبا و دیدنی از باغ قوام
خوانندگان گرامی چنانچه از نارنجستان قوام بازدید نموده اند می توانند تجربیات خود را از دیدن این باغ زیبا با دیگران به اشتراک گذارند.
منبع: setare.com