توسعه صنعت بانکرینگ، راه حل مقابله با تحریم های ارزی و بانکی

به گزارش کشتی کروز، به گزارش خبرنگاران، همزمان با توسعه صنعت کشتی رانی در کشورهای مختلف، افزایش حمل ونقل دریایی، توسعه نفت کش ها و جابه جایی انرژی در آب های آزاد، احتیاج به سوخت رسانی روزبه روز گسترده تر و به رشته ای از فعالیت ها منجر گردیده که صنعت بانکرینگ نامیده می گردد. در حال حاضر، بیش از 90 درصد تجارت جهانی کالا از راه دریا انجام می گرددو سهم قاره آسیا و منطقه خلیج فارس در این زمینه قابل توجه است.

توسعه صنعت بانکرینگ، راه حل مقابله با تحریم های ارزی و بانکی

امروزه بانکرینگ صنعتی نوپا و پر سود در دنیا قلمداد می گردد که ضمن تامین سوخت برای کشتی ها و شناورها، خدمات دیگری نظیر تامین ابزار و قطعات، تعویض خدمه، هتلینگ و... را شامل می گردد. از این رو، بنادر بزرگ دنیا، صنعت بانکرینگ را توسعه داده اند و از این راه درآمدهای زیادی را به دست می آورند. این صنعت ضمن پتانسیل بالای ارزآوری برای کشور، زمینه ارتقای سطح اعتبار اقتصادی و سیاسی کشور بانکرینگ کننده، تقویت همکاری های اقتصادی با کشورهای همسایه و ارتقای رتبه بنادر ساحلی را نیز فراهم می نماید.

بر اساس آمار، 400 بندر در دنیا به فعالیت بانکرینگ می پردازند. در این بین، شش بندر فوق بیش از 60 درصد عملیات بانکرینگ را در اختیار دارند.

صندلی صنعت بانکرینگ در منطقه خلیج فارس

سالیانه بیش از 50 هزار کشتی باری و نفتکش وارد خلیج فارس می گردد. درحال حاضر ارزش بازار فعال بانکرینگ در منطقه خلیج فارس بیش از 30 میلیارد دلار برآورده گردیده است که 27 میلیارد دلار آن سهم کشور امارات است. بندر فجیره امارات بزرگ ترین بندر خلیج فارس در زمینه انجام فعالیت های مرتبط با بانکرینگ محسوب می گردد و از این راه درآمد سرشاری را به دست می آورد.

تا کنون ایران به رغم برخورداری از موقعیت ممتاز ژئوپلیتیکی، در استفاده از ظرفیت های صنعت بانکرینگ موفق نبوده است. سهم 3 میلیارد دلاری ایران از بازار بانکرینگ منطقه نشان دهنده این واقعیت است. کوتاه بودن فاصله بنادر ایران تا آبراه بین المللی (فاصله اسکله سلخ و بندر فجیره تا آبراه بین المللی به ترتیب 5 و 40 مایل است)، تردد بالای کشتی در آب های تحت حاکمیت ملی ایران، ارائه سوخت باکیفیت تر از رقبا باقیمتی مناسب تر و بالا بودن میزان فراوری و صادرات سوخت در ایران از دیگر ظرفیت های صنعت بانکرینگ در ایران است.

کوتاهی وزارتخانه های راه و شهرسازی و نفت

در واقع، علی رغم وجود پتانسیل های فراوان منطقه ای تا کنون اقدامات چشمگیری برای توسعه صنعت بانکرینگ در کشور صورت نگرفته است. راهنمایی الله خادمی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با خبرنگاران درباره ظرفیت های توسعه صنعت بانکرینگ در کشور گفت: صنعت بانکرینگ به دلیل ارائه خدمات جانبی متعدد ازجمله تجارت هایی محسوب می گردد که پتانسیل های فراوان ارزآوری برای کشور می تواند داشته باشد. موقعیت جغرافیایی مناسب، شرایط ویژه ای جهت توسعه بنادر سوخت رسانی و بانکرینگ در سواحل خلیج فارس به وجود آورده است. بندر عباس، جزیره قشم و غیره ازجمله مناطق مستعد برای توسعه این صنعت هستند.

وی ادامه داد: علی رغم پتانسیل های فراوان منطقه ای، طی چند سال گذشته به دلیل معیوب بودن سیستم های بازاریابی نتوانسته ایم سهم قابل توجه ای از بازار بانکرینگ منطقه داشته باشیم.

نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس با اشاره به اقدامات اجرا شده در این حوزه گفت: سال های گذشته صحبت هایی مبنی بر توسعه بانکرینگ در جزیره قشم مطرح ولی متاسفانه به فراموشی سپرده شد. نتیجه غفلت مسئولین این گردیده است که درحال حاضر کشور امارات بازار بانکرینگ منطقه را تصاحب نموده است.

طنز تلخ ماجرا / توسعه صنعت بانکرینگ امارات با نفت خام ایران

عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: کشور امارات درحالی بازاری انحصاری در بانکرینگ دارد که بخش قابل توجهی از مواد اولیه خود را به صورت خام از ایران خریداری می نماید.

خادمی با بیان اینکه توسعه صنعت بانکرینگ ابزاری در راستای دشوار شدن تحریم ایران است گفت: برنامه ریزی برای ورود به بازارهایی همچون بانکرینگ سوخت و خدمات مرتبط با آن با افزایش تنوع مبادی وارداتی ارز به کشور، تحریم های بانکی و ارزی علیه کشور را دشوار می نماید.

نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس ادامه داد: علاوه بر گشایش های ارزی، توسعه این صنعت به دلیل درگیر شدن با اقتصادهای منطقه ای و جهانی اهرمی جهت ارتباط با دنیا است و می تواند از تحریم علیه ایران جلوگیری کند.

عضو کمیسیون انرژی مجلس در سرانجام گفت: وزارتخانه های راه و شهرسازی و نفت باید در مسیر توسعه صنعت بانکرینگ قدم های لازم را بردارند. مجلس شورای اسلامی مطالبه ای جدی در این حوزه دارد. معتقد هستیم برای توسعه این صنعت هنوز دیر نگردیده است.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 13 مهر 1397 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: cruisero.ir شناسه مطلب: 122

به "توسعه صنعت بانکرینگ، راه حل مقابله با تحریم های ارزی و بانکی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توسعه صنعت بانکرینگ، راه حل مقابله با تحریم های ارزی و بانکی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید